دانلود عمران و معماری
کیفیت فضای شهری
دانلود پاورپوینت کیفیت فضای شهری در 49 صفحه
کیفیت محیط شهری چیست؟
کیفیت محیطی نشان دهنده خصوصیات جالب محیط اطراف بوده و شامل عواملی است نظیر عوامل بصری، شنوائی و احساسی. طراحی شهری سعی بر این دارد که کیفیات مذکور را شناخته و طرق ارتقاء کیفیت و یا حفظ کیفیت آنهائی را که وضع مناسبی دارند مشخص نموده و در جهت بهبود آنهائی که مطلوبیت چندانی ندارند، تلاش نماید
- برخی از خصوصیات محیط از نظر حواس بیولوژیکی انسان موجب ناراحتی شده و ممکن است آثار زیانباری را نیز در بلند مدت به دنبال داشته باشد که از آن بی خبر باشیم؛ نظیر گرما، سرما و یا سرو صدای زیاد. لیکن عوامل ظاهری محیط نقش مهم دیگری را نیز ایفاء می کند و آن انتقال اطلاعات گوناگون است که اساس و مبنای اعمال ما می گردد. چنانچه این اطلاعات غلط یا مبهم باشد در اینصورت دستیابی به مقاصد موردنظر، به خوبی صورت نمی گیرد. محیط وسیله ارتباط اجتماعی است و از این طریق است که انسان اطلاعات، ارزش ها، احساسات و رفتارهای مطلوب را به دیگران بصورت مثبت یا منفی اثر بگذارد.
- مفهوم کیفیت محیط شهری در اولین کنفرانس Habitat سازمان ملل متحد در سال 1976 بدین صورت آمده است: «برآوردن نیازهای اساسی انسان وعدالت اجتماعی که این نیازها عبارتند از: غذا،مسکن ، شغل ، بهداشت ، آزادی ، شرافت ، امکان پیشرفت فردی وتوزیع عادلانه درآمدهای توسعه»
یکی دیگر از معیارهای ارزیابی کیفیت محیط هر شهر، وجود فضاهای شهری عمومی است. فضاهایی که شهروندان در آنها بتوانند با ایمنی و آسایش خاطر با هم به تعامل و گفتگو بپردازنند یا آداب و مراسم اجتماعی خود را برگزار کنند. از این نظر شهرهای ما کیفیت بسیار پایینی دارند
کیفیت محیط و عوامل مؤثر در آن
مطالعات مربوط به کیفیت محیط ممکن است بصورت یکی از سه شکل زیر مورد استفاده قرار گرفته و جنبه عملی بخود بگیرد:
1) حفظ عوامل و عناصر مفید و با ارزش.
2) طراحی و برنامه ریزی به منظور بوجود آوردن عناصر و عواملی که مطلوب اند ولی در حال حاضر وجود ندارند.
3) از بین بردن عواملی که از نظر کیفیت محیط نامطلوب بوده و تأثیر منفی دارند.
نکته هائی که لازم است در بررسی های مربوط به عوامل کیفی محیط درنظر گرفته شده و رعایت شوند به قرار زیرند:
1) عوامل کیفی باید هم بوسیله متخصص حرفه ای، یعنی ((طراحان)) و هم خود مردم تعیین شده و سپس تلفیقی از آن دو دسته عوامل، بدست آید.
2) عوامل کیفی باید بطور صحیح و با وضوح، قبل از شروع کار تعریف شود.
3) عوامل کیفی باید در سطح شهر اهمیت داشته باشند و فقط خاص یک ناحیه از شهر نباشد، زیرا عناصری که در سطح یک ناحیه خاص فقط مطرح باشند نمی توانند برای تمام شهر معیار صحیح و با ارزشی باشند.
4) تأثیر عوامل کیفی باید در سطح فضاهای عمومی شهر باشند. بنابراین فضاهای خصوصی فقط در صورتی می توانند اهمیت و ارزش داشته باشند که فوق العاده قابل رؤیت بوده و یا بطور قابل ملاحظه ای مورد استفاده قرار گیرد.
واژه کیفیت زندگی ، با معنایی جامع مفهوم کیفیت محیطی را دردل خویش دارد.تیبالدز تعریفی از این واژه وعوامل محقق شدن آن را بیان می دارد:
«کیفیت زندگی» ،Quality of life، واژهای پیچیده در رابطه با شرایط و وضعیت جمعیت، در یك ناحیه است. دربرگیرنده ابعاد روانی است كه شاخصهایی همچون رضایت، شادمانی و امنیت را دربر میگیرد. در برخی موارد رضایتهای اجتماعی(social satisfaction ) نیز نامیده میشود. همچنین، ابعادی محیطی كه دربرگیرنده سنجههایی همچون مسكن،دسترسی به خدمات و امنیت محیطی است.
جنبههای دیگری دربرگیرنده توجه به فرصتهای اجتماعی، امیدهای اشتغالثروت و فراغت است. برخی این واژه را مترادف با ”رفاه“ (well-being) میدانند. دیگران، آن را بیانی از رفاه میدانند كه به وسیله مقدار كالاهای عمومی و پر اكنش آنها، مشخص میشود.
جهت دانلود فایل ها لطفاً عضو سایت گردیده و سپس از طریق منوی ورود کاربران وارد سایت شوید.